De ce critica e adesea inutilă ?

De ce critica e adesea inutilă ?

Adesea obișnuim să-i criticăm pe cei din jurul nostru, gândind că astfel îi  vom putea ajuta să iși recunoscă greșelile și să se îndrepte. Doar că, de cele mai multe ori, intenția noastră bună rămâne fără rezultat, în cel mai bun caz, sau se întoarce chiar împotriva noastră.

John Wanamaker spunea că „Am învățat acum treizeci de ani că a mustra aspru e un lucru necugetat…”

(…)

Critica e absolut inutilă, pentru că ea plasează persoana pe o poziție defensivă și o determină, de obicei, să se justifice. Critica este periculoasă, pentru că ea rănește mândria prețioasă a unei persoane, îi rănește sentimentul stimei de sine și stârnește resentimente.

B.F. Skinner, psiholog de renume monidal, a demonstrat, prin intermediul experimentelor sale, că un animal recompensat pentru o conduită bună va învăța mult mai repede și va reține ceea ce învață în maniera mult mai eficientă decât un animal pedepsit pentru comportament greșit. Studii ulterioare au arătat că același principiu se aplică și oamenilor. Criticând, nu inspirăm schimbări durabile și terzim adesea resentimente.

Hans Selye, un alt mare psiholog, a spus: „Pe cât de însetați suntem de a fi simpatizați, pe atât ne e groază de a fi judecați.”

Resentimentul pe care îl generează critica poate să-i demoralizeze pe angajați, pe membrii familiei și pe prieteni, fără să reușească să corecteze situația care a fost condamnata.

fragment din cartea Secretele Succesului – Dale Carnegie

 

Pentru a aprofunda fațetele succesului, citește cartea Secretele Succesului – Dale Carnegie.

Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie mai departe prietenilor tai.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Phone: 0756 104733
Cod Unic de Inregistrare: 34882032 - NR Registrul Comertului: J40/9956/2015
MIND INVEST S.R.L.